River Avon – geotechnical bank stabilisation

The steep and heavily eroded bank was stabilised by the installation of a chalk buttress at its toe.


Project Brief

Rising in the Valley of Pewsey in Wiltshire, the River Avon runs south towards Hampshire and through to Christchurch in Dorset where it meets the English Channel, stretching for a total of 96km.

In 2017, Cain Bio-Engineering designed and completed a bank stabilisation work on the River Avon at Woodford, just north of Salisbury. The project involved the construction of a chalk-backfilled revetment in a  private garden upon the banks of the river. The works secured the sloping bank and improved the accessibility of the area to the benefit of our client, extending the use of his garden.

The Solution

The steep and heavily eroded bank was stabilised by the installation of a chalk buttress at its toe. Further erosion to the banks is prevented by the revetment, and the redistribution of the channel gravel which centralises the flow of the river.

Before

The bank of the river was heavily eroded and posed a threat to the stability of our client’s garden, as well as being overgrown with vegetation and practically inaccessible.

During

The coirnet revetment was built at the toe of the bank using hardwood posts and geotextiles. As further support to the buttress, the revetment was fronted and back-filled with site-won chalk.

After

The finished project was delivered clear of vegetation, strongly resistant to further erosion from the river and with a walk path along the bank of the river, extending the use of the garden.


I just wanted to drop you a quick email to update you on the riverbank at Bailiwick, and to thank you and your chaps for your work and the great outcome, which is very pleasing. Irma and I are still not back full time but took pictures in late May/ early June. I think it looks fantastic, thank you

The re-vegetated steep bank one year after the completion of the project.